In-practice exampleWorkplace ConsultingDENTSU AEGIS NETWORK

Office landscape with workstations and Workbox

We worked alongside the media agency Dentsu Aegis Network (DAN) for about a year - from concept development for the new workplace to its planning and design, from its execution up to their move into the new office spaces.

Two locations
Flower boxes in the YouTube corner
Employee workshops as basis for planning
Conference area with mobile partition

The challenge

From the start, it was clear that devising a concept that would stand the test of time required the client to reinvent themselves in terms of surface technologies and rethink their working environment. Among other things, we focused on the company’s network philosophy which had to be strengthened and then interpreted in the new office layout.

  • Rethink the work environment
  • Network philosophy interpreted via office layout

Our solution

In interviews with the management of both locations, it was necessary for us to better understand this strategic idea and to work out a common future focus for their work environment. In individual employee workshops, we were able to gain a deeper insight into DAN’s work culture, to reflect on it and question it. Together, we also developed communication maps, initial concepts and visualisations, then working methods and processes were analysed and mapped. In the course of the project, various teams developed additional concepts for the office space. For example, in Hamburg a “housekeeping” guideline was created for the new joint-working space.

With the results of the workshops and interviews, we formulated our concrete tasks for the planning and the office concept. On the one hand, this took into account how the employees might actually work in the future and which areas of the company needed to be better linked or more flexible. On the other hand, the objectives included key principles like identity, authenticity and innovative thinking. Both analogue and digital were to be interwoven into the interior design.

  • Reception counter and platform in industrial-chic style

    Room structure and corporate values are in harmony

  • Workbox in office between workstations

    The work areas are divided into smaller zones by meeting rooms and Workboxes

  • Glass partition in front of the conference area

    Work areas are partitioned off by wall panels, limiting views

The relatively abstract results of the analysis served as a foundation for the subsequent concrete planning of the new office space. The future workplace should reflect DAN’s connected and collaborative culture as well as enable work that was flexible and quickly adaptable. Although we deliberately avoided closed, fixed offices, a completely open layout also seemed unsuitable due to the team structures. Ultimately, the solution was a layout that is simultaneously open and small-scale, in harmony with values such as transparency, individuality, networking and creativity as set out in the jointly-developed work concept.

HAMBURG

DATES OF COMPLETION

2015–2016

NUMBER OF WORKSTATIONS

400

FLOOR AREA

ca. 5700 m²

INDUSTRY

Media agency

OFFICE TYPE

Open team structure

DÜSSELDORF

DATES OF COMPLETION

2015–2016

NUMBER OF WORKSTATIONS

190

FLOOR AREA

3000 m²

INDUSTRY

Media agency

OFFICE TYPE

Open team structure

Details

Office planning for the standard office level

No doors, no private offices. With its new office concept, Dentsu Aegis Network Germany lives in a more open working culture and does without the spatial representation of hierarchy. Speed, openness, flexibility and connectedness are the buzzwords that guided the workspace concept. Our sound preliminary assessment and analysis were the key to the individualised planning that turned spatial concepts into a successful built reality.